Over ons

Wie zijn we?

Gepassioneerde biolandbouwers die de handen in elkaar slaan om voor u het allerlekkerste uit de grond te toveren!

Maarten (bioboer)

Geboren op de arme kempische zandgrond, geland in Gent en heeft de landbouwmicrobe al even te pakken. Hij bewerkte al menig stukken land in Vlaanderen. Boeren is niet alleen een passie maar stroomt door zijn aders. Als ancient van de Goedinge wil hij graag zijn steentje bijdragen voor een betere toekomst via een uitgesproken en gezond idealisme.

Tim (bioboer)

Net als Maarten ontsproten uit de Kempische zandgrond, alwaar hij zijn eerste boerende wapenfeiten heeft verricht. Hoewel van inborst een echte Kempenzoon, was de roep van de liefde de overstap naar Gent meer dan waard. In 2022 vervoegde hij het team van de Goedinge. Hij geniet er van om via deze weg van onderuit en met de nodige koppigheid de groene verandering in gang te zetten.



Eline (bioboerin)

Ze komt oorspronkelijk uit de culturele sector maar via een tussenstapje als kok raakte ze gefascineerd door gezonde voeding en duurzaamheid. Na de opleiding bij Landwijzer ging ze aan de slag als bioboerin. De job is haar op het lijf geschreven. Hier kan ze werken rond gezonde voeding maar ook sociale duurzaamheid. Sinds 2024 is ze de nieuwste telg van de Goedinge. Kunnen starten op de Goedinge is voor haar als na een lange reis thuis komen. Na een jaar stage verloor ze hier haar hart.

Met dank aan Landwijzer

opleidings- en vormingscentrum voor biologische en biodynamische landbouw in Vlaanderen.

geschiedenis

De grond van de Goedinge wordt al eeuwenlang beteelt. Diep in de middeleeuwen werden ze samen met aanliggende hoeves en lusthof aan de monniken van Sint-Pieters geschonken. Volgens bepaalde bronnen was dit om hun hemel te verdienen. "Goedinge" betekent dan ook "schenking, goedmaking, vergoeding".


Veel later in de 19e eeuw schonk Charles-George, de kinderloze bastaardzoon van Jean-Charles Beelaert de gronden aan het O.C.M.W. van Gent. Zo komt het dat de gronden vandaag in gemeenschappelijk bezit zijn. Ideaal dus voor gemeenschapslandbouw. 


Doordat de pachtende boer stopte werd er in het voorjaar van 2018 via een concessie een nieuwe bestemming gezocht voor de gronden. Het O.C.M.W. Gent ging op zoek naar duurzame, lokale en sociale landbouwmodellen. Met de goedkeuring van Gent zijn wij uiteindelijk met ons project van start gegaan.

Met respect en zorg voor de natuur zullen we op de verworven gronden lokaal voedsel telen voor de omgeving en de stad. We bouwen een veerkrachtig boerenbedrijf uit met een lange termijnsvisie voor toekomstige generaties.